Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében

Ingyen táboroztak és kalandoztak 350-en Szatmár-Beregben

2012. Június 16., Szombat 08:59

Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében
Kötélhídról csobbanás, kenyérlángos-sütés, kincskeresés, a Tiszavölgy Kalandtúra saját lekvárjának elkészítése, drótkötélen átcsusszanás a Túr fölött, evezés ladikkal, íjászkodás, kecskefejés és kecskesajt-kóstolás.

Az 5 hétvégéből álló rendezvénysorozat első hétvégéjén Tiszabecs és Tiszamogyorós között bicikliztek a résztvevők, és miközben rengeteg helyen megálltak, hogy helyi termékeket(lekvárokat, pálinkát, helyi leveseket, kenyeret, gyümölcsöt) kóstolgassanak, a fenntartható életmóddal kapcsolatos feladatokat oldottak meg a csapatok.

Megismerkedtek a komposztálás folyamatával, ezen kívül azzal a szemlélettel, mely segít abban, hogy vásárláskor a helyben termelt, nem pedig a messziről utaztatott, szezonális élelmiszereket vásárolják, közlekedéshez pedig olyan eszközt válasszanak, melynek minél kisebb az „ökológiai lábnyoma”. Saját maguk győződhettek meg arról, hogy miként lehet a lehető legkevesebb szemetet termelni a mindennapokban, és azt a keveset is miként lehet úgy kezelni, hogy a legkevésbé szennyezze a környezetet.

A kalandtúra minden napjára jutottak ügyességi faladatok is, az egyik leglátványosabb az volt, amikor Túristvándiban (miután megtanulták, hogyan kell szelektíven szétválogatni a hulladékot) egy szál drótkötélen csusszantak át a Túr felett. Ezt a feladatot szinte minden résztvevő kipróbálta, Pataki Zita, a RTLKlub műsorvezetője, időjósa például életében nem csinált még hasonlót, de most kétszer is nekivágott a kb. 150 méteres suhanásnak.

 

 

Szatmárcsekén teljesen új lekvár-receptet próbáltak ki a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére: cseresznyét főztek almával. A mellé kínált specialitás, a „pezsgős pogácsa” annak ellenére is kelendő volt, hogy megtraktálták a társaságot minden állomáson.

Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövete, a Tiszavölgy Kalandtúra szakmai vezetője rendkívül elégedett volt a csapatok teljesítményével, a résztvevők mindenhol maximálisan teljesítettek, pedig a napi 60 kilométeres biciklizés az amatőrök, illetve diákok számára nem volt kis feladat. Szűcs Julianna, a program projektvezetője szerint a most elsajátított tudás birtokában mindenki képes lesz a saját környezetében elindítani azokat a változásokat, melyek segítenek abban, hogy fenntarthatóbb módon éljünk.

Pataki Zita

Az Tisza-vidék legnagyobb fenntarthatósági rendezvénye az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, emiatt a közép-magyarországi régión kívülről jelentkezett túrázóknak teljes egészében ingyenes volt, a szállással és teljes ellátással együtt.

A három napos Tiszavölgy Kalandtúra állomásairól, a teljesített feladatokról a túra facebook oldalán (www.facebook.com/tiszavolgykalandturatájékozódhattak a résztvevők és az itthon maradottak is. A további négy hétvégéről bővebb információ: www.tiszavolgy.hu címen olvasható.

Forrás: Totalextrém

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

A világbajnokság a tét a Sport2-őnA világbajnokság a tét a Sport2-őn