Lubics Szilvia harmadszor teljesítette a Spartathlont

"December elején Taivanon veszek részt egy 24 órás versenyen"

2012. Október 15., Hétfő 09:29 - Kínyó Norbert

Lubics Szilvia harmadszor teljesítette a Spartathlont
Lubics Szilvia a Spartathlon tavalyi győztese idén a nők között a 3. helyen ért célba, ám összetettben javított 2011-es helyezésén. Az Athén és Spárta közötti 246 km-es viadal idén különösen embertpróbáló volt az egész mezőny számára a negyven celsius fokos hőség miatt.- Mennyiben volt más az idei verseny, mint a tavalyi?

Lubics Szilvia: - Ez volt a legnehezebb a három eddigi teljesítésem közül. A verseny 30 éves történetében is a második legkeményebb futás volt az idei álítólag, hiszen csak a mezőny ötöde teljesítette. Ezúttal negyven fokos hőség volt Görögországban. Reggel hétkor rajtoltunk, nagy autóforgalomban mentünk 20 kilométert kifelé Athénból. Tűzött a nap, semmi felhő. Számítottam rá, hogy előzetes terveim borulni fognak. Éjszaka sem hűlt le a levegő, egyszál trikóban futottam végig.

- A nagy hőség mellett mi volt az igazán kritikus?

Lubics Szilvia: - Ami nagyon megrostálta a mezőnyt, hogy sokkal hamarabb jöttek a kritikus pontok. Már 50 kilométer környékén jöttek a problémák, ami máskor csak 100 km fölött jelentkezik. A segítőmmel 82 km-nél találkoztam először, utána átlagosan 12 km-ként találkozunk. Teljesen leállt a gyomrom. Amit ittam nem szívódott föl, három órán keresztül hánytam...

- A mezőny négyötöde feladta a versenyt?

Lubics Szilvia: - Aki feladja nem azért adja fel, mert nem bírja a fájdalmakat, hanem mert nem tudja tartani a szintidőt és nem ér oda időben az ellenőrzőponthoz. A verseny elején kell viszonylag egy gyorsabb tempót futni, így aki már akkor lelassul ki is esik. Már az első 80 km megrostálta a mezőnyt. Olyan hőség volt, hogy a frissítő állomásokról a segítőket vitték el a mentők.

- Az hogy menet közben hanyadik vagy fontos, egyáltalán lehet tudni?

Lubics Szilvia: - Nem, ezzel nem szabad foglalkozni. Tudom magamról, hogy mit tudok és nem szabad foglalkozni azzal, hogy mi van a többiekkel. Ez ilyen értelemben nem verseny. A holland lány 100 km körül elhagyott, amikor hánytam, én visszaelőztem 140-nél, de aztán ő ment el 200 km fölött. Az utolsó 50 km-en dől el minden. Két éve "csak" félórával a szintidő előtt értem célba, de akkor az utolsó 50 km-n gyalogoltam.

 

 

- Hogy kezdődött az ultrafutó karriered?

Lubics Szilvia: - 2006-ban kezdtem el a maratonnál hosszabb távokat futni, 50 km-es és 6 órás versenyeket. 2007-ben már válogatottként voltam kinn 100 km-es versenyen Hollandiában. Három éven át csak 100 km-es és 12 órást versenyeken indultam eszembe sem jutott 24 órást versenyt vállalni. 2010-től futok hosszabb távokat (200 km fölötti versenyek, 24 órás futások) Idén tavasszal már 232,5 km-t teljesítettem a sárvári 24 órás ob-n.

- Mennyire hobbi ez?

Lubics Szilvia: - Muszáj a futás mellett dolgoznom, de már régen túl vagyunk azon, hogy hobbinak nevezzük ezt. 2010 óta szigorú edzéstervek alapján készülök Lőrincz Olivérrel. Ha már heti 200, akár 250 kilométereket futsz, akkor az már nem hobbi. 

- Hogyan lehet felkészülni egy ilyen 246 km-es versenyre? Vannak-e segítőid, szponzorok?

Lubics Szilvia: - Nem lehet megélni belőle. A tavalyi Spartathlon győzelem után a Nike ruházattal, cipőkkel segít. 1500-2000 km után cserélek cipőket. Az idei Spartathlonra a Nagykanizsai Önkormányzat és a Dél-Zalai Vízmű 2/3-át fedezte a kiutazásnak. 

- Mi az igazán vonzó az ultrafutásban és mi az újabb kihívás? 

Lubics Szilvia: - Idén már nem is volt kérdés, hogy kimenjek erre a versenyre. Mindaz amin egy ilyen futás alatt átmegyek nemcsak fizikálisan, hanem lelkiekben is, az a teljesítés után fantasztikus erőt ad a hétköznapokhoz is. Átértékelődnek a problémák, letisztulnak a fontos dolgok. Olyan, mint egy zarándokút. Útközben mindent elveszítesz,megtisztulsz, aztán a végén újjászületsz.

- Mit szeretne még teljesíteni?

Lubics Szilvia: - Egyelőre engem nem vonzanak a hosszabb távok. Nem vágyok pl.48 órás versenyre. Ezek a "-tól -ig" versenyek sokkal jobbak, mint a 24 órás versenyek,ahol csak körözünk. Tavasszal Sárváron az utolsó 5 órában már azt sem tudtam, hogya pálya melyik részén vagyok. A Spartathlonon előtt már nagyon vártam, hogy vége legyen a kemény edzéseknek és kapjak egy kis pihenőt, mert előtte nagyon húzos másfél hónapom volt. Öt napot nem futottam a verseny után. Ma volt az első olyan edzésem, hogy már éreztem, nagyon tudnám lökni, de még éheztetem magam. Ez a két hét a "pihenésé". December elején Taivanon veszek részt egy 24 órás versenyen.

- Aki ilyen távokat fut, az nem is vágyik már klasszikus maratonra?

Lubics Szilvia: - Naponta futok egy félmaratont :) Az idei legrövidebb verseny távom 50 km volt. Mivel még tudok gyorsulni, 6 órás versenyeken, vagy 50 km-en vannak még új céljaim. Leginkább azonban 24 órán szeretnék valami nagyon jót futni, úgy érzem még van bennem lehetőség.

Forrás: Totalsport.hu

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Bozsik Péter: Nincs realitása a vb-részvételnek!Bozsik Péter: Nincs realitása a vb-részvételnek!