Elhalasztották a Mini Transat rajtját

Méder Áron az első magyar induló

2013. Október 11., Péntek 13:59

Elhalasztották a Mini Transat rajtját
Méder Áron személyében először lesz magyar résztvevője az Atlanti-óceánt átszelő Mini Transatnak. A 36 éves múltra visszatekintő vitorlásverseny idei mezőnye vasárnap rajtolt volna el, de a szervezők egy közelgő vihar miatt a halasztás mellett döntöttek.

A harmadik magyar földkerülő - amint arról édesapja, Méder István az MTI-t tájékoztatta - már tíz napja a franciaországi Douarnenez-ben tartózkodik. Innen először a Kanári-szigetekig (Lanzarote) tartó 2320 kilométeres távot teljesíti a 84 fős mezőny, majd következik egy 5130 kilométeres szakasz a Karib-szigetekig (Point a Pitre). Idén, az 1977 óta megrendezett verseny történetében először, el kellett halasztani a vasárnapi rajtot. Ugyanis egy hatalmas ciklon közeleg, amely várhatóan akkor éri el a Vizcayai-öböl déli részét és a Finisterre-fokot, amikorra a versenyzők a szembeszélben odaérhetnek. A várható szélerő a 65 km/órát is elérheti. 

Méder Áron hét kvalifikációs versenyen vett részt, valamint teljesítette az induláshoz szükséges 1000 mérföldes (1852 km) távot, megállás nélkül. A magyar hajós eddigi útjai során több mint 200 ezer kilométert vitorlázott.

 

 

A Mini Transat során tilos mindennemű kommunikáció a parttal, az indulók nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigáció iránytűvel, kézi GPS-szel és papírtérképekkel történik.

Méder Áron Felicity nevű hajója a két kategória közül az olcsóbb kivitelezésű vitorlásoknak kiírt versengésben indul. A 14 ország résztvevői közül itt 31-en, a drágább és modernebb hajókat felsorakoztató kategóriában 53-an szállnak vízre - biztonsági okokból többen nem indulhatnak.

Méder Áron - Kopár István és Fa Nándor után - a harmadik magyar szóló földkerülő, 2006-2009-es útja során 40 országot érintett, és 55 000 kilométert tett meg. A Mini Transaton a hajók hossza nem haladhatja meg a 6,5 métert.

Méder Áron blogja: "Készülődés a MiniTransat 2013-ra. A hajóm neve a versenyen: Felicity - meder.hu lesz. 
Gyorsan telnek a napok. Nagytakarítás. A magas páratartalom miatt gyorsan penészedik a hajó és most ismét nagytakarítást kell tartanunk. Erős vegyszeres beavatkozás! :-) 
Két nagy műanyag hordóban lesznek az ételeim az első etapon 12 napra lesz ételem és vizem. Várhatóan 9-10 nap elég lesz, de még a versenyen is kell tartalékot vinni. Ez nem előírás, de én szoktam. Egy másik műanyag hordóban lesznek a kötelező felszerelések, amiket remélhetőleg nem kell használnom. Ezek a hordók légmentesen zárhatóak. Kettő még Carináról van..."

http://www.meder.hu/konyv2/blog/index.php#489

Forrás: MTI

 

Impresszum | Kapcsolat | Adatvédelem

Az F.M.P. illusztrációit, sajtóanyagait tilos a szerző, illetve az F.M.P. írásbeli engedélye nélküli részben, vagy egészben közölni.
Az F.M.P. a weboldalain megjelenő linkek tartalmáért nem vállal semmilyen felelősséget!

Expedició Sport007 Felix Promotion KPO Az év sportolója

© 2018 totalsport.hu

Ezt olvasta már?

Alba Fehérvár mérkőzések a Sport TV-nAlba Fehérvár mérkőzések a Sport TV-n